Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
Van droog naar zoet. De tijd dat er voornamelijk zoete wijnen uit Duitsland kwamen is verleden tijd. Zoet in de wijn was te vaak bedoeld om de bedenkelijkheid van de wijn te maskeren. Dit leidde in het verleden tot het royaal toevoegen van suikers. Gelukkig is dat voor een groot deel verleden tijd. Toch is deze historie nog niet helemaal uitgewist. Overal ter wereld gaat men er vanuit dat wijn droog is en anders staat het op het etiket. In Duitsland echter niet; daar is de wijn volgens de wet zoet, andere smaaktypes moeten op het etiket vermeld zijn. Let op: Het gaat hier om de hoeveelheid restsuiker in de fles en niet om de hoeveelheid suiker in de most ten tijde van persing, daar zijn weer andere aanduidingen voor. Een Spätlese of Auslese kan bijvoorbeeld wel degelijk een droge wijn opleveren als de suiker maar is vergist tot alcohol. We kennen in Duitsland 4 smaakrichtingen (gesmäck) die iets zeggen over de hoeveelheid restsuiker in de fles. Wat de Duitse wet goed regelt is dat er niet alleen gekeken wordt naar de hoeveelheid restsuiker, maar dat de balans met de aanwezige zuren van belang is (hoe meer zuren hoe meer restsuiker is toegestaan). Trocken Dit is de aanduiding voor droge wijnen, die geheel of bijna geheel doorvergist zijn, d.w.z. wijnen met een hoe- veelheid restsuiker tot maximaal 4 gram per liter. De wetgever staat de aanduiding Trocken ook toe tot 9 gram, wanneer er ook een hogere concentratie zuren in de fles aanwezig is. Een droge wijn is niet hetzelfde als een zure wijn. Bij de droge wijn is de meeste suiker omgezet in alcohol. Goed gemaakte droge wijnen zijn fris van karakter. Wel proef je een hoge zuurgraad bij droge wijnen eerder. Dit smaaktype komt steeds meer voor in Duitsland en is overigens ook het meest gangbare in de overige wijnlanden. Halbtrocken Deze wijnen mogen tot 12 gram restsuiker per liter bevatten, of maximaal 18g/l wanneer de hoeveelheid rest- suiker niet meer dan 10 gram boven de hoeveelheid zuren ligt. (Formule: zuren + 10 tot maximaal 18). Goed gemaakt wijnen van dit smaaktype zijn vaak rijk van smaak. Ze kunnen door de liefhebber zo gedronken worden, maar passen ook goed bij gerechten met uitgesproken smaken, bijvoorbeeld in de Aziatische keuken of blauwschimmelkazen. De combinatie van restsuiker en complexe zuren zijn echt een specialiteit van Duitsland en wordt ook in de duurdere wijnen toegepast. Soms wordt ook wel de term Feinherb gebruikt. Lieblich Voor deze wijnen ligt de hoeveelheid restsuiker hoger dan de normen voor halbtrocken, maar niet meer dan 45 g/l bedraagt. Soms wordt de wijn ook wel aangeduid als fruchtig. Edelsüß Deze aanduiding wordt gebruikt vanaf 45 g/l restsuiker. Het is voor de wijnboer nog een hele toer om zoveel restsuiker in de wijn te krijgen. De druiven moeten vaak lang blijven hangen en de druif moet water kwijt (zodat smaakstoffen en suiker overblijven). Goed gemaakte edelzoete wijnen geven een wijnmaker prestige. Vaak worden deze wijnen aangeduid als dessertwijn, maar ze zijn breder inzetbaar, bijvoorbeeld bij paté, ganzenlever of scherpe kazen. Ronduit origineel is een edelzoete wijn geserveerd in de middag met gebak op basis van fruit. Heerlijk.