Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
Wijnsoorten In de meeste landen zijn er maar een paar soorten wijn, rood, wit, rosé en heeft men een naam voor bubbels. In Duitsland kent men veel meer soortnamen die iets zeggen over de manier waarop de wijn gemaakt is. Dit zijn de belangrijksten: Rotwein: Rode wijn uit blauwe wijndruiven. De gekneusde druiven vergisten samen met schillen, pitten en steeltjes tot het eindproduct. Rotling: Wordt uit witte en blauwe druiven gemaakt. Beide kleuren druiven vergisten ook hier samen, net als de rode wijn, tot het eindproduct. Wordt daarom lichter van kleur. Komt voornamelijk voor in Württemberg en Sachsen. Schillerwein: Is een roséwijn van witte en blauwe druiven. Het wordt ongeveer net zo gemaakt als Rotling. Echter de vaste bestanddelen worden binnen 24 uur van de most gescheiden, waardoor de wijn een rosé kleur krijgt. Weissherbst: Roséwijn van blauwe druiven. Omdat de schillen van de blauwe druiven maar kort met de most in aanraking zijn geweest, wordt er maar weinig kleurstof aan de toekomstige wijn afgeven (net zoals in de meeste landen rosé gemaakt wordt). Weißwein: Witte wijn van blauwe maar meestal van witte druiven. Alleen het sap van de druiven vergist tot wijn.Federweißer: Dit is vers geperst druivensap dat begint te gisten. Het gaat hier dus om prille most. Vaak tijdens het oogstseizoen door plukkers gedronken. Sekt en Sekt bA: Mousserende wijn volgens de transvasiermethode of méthode traditionnelle. Net als in de Champagne. Geeft de mooiste bubbelwijnen. Perlwein of Secco: witte of rode parelende(mousserende) wijn. Gemaakt volgens de Méthode Charmat. (geen 2e gisting op fles, maar op vat en dan onder druk gebotteld). Schaumwein volgens de méthode gazéifiée. Stille wijn waar koolzuur aan toegevoegd is. Kunt u meestal het beste laten liggen.