Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
Kwaliteitsaanduidingen Het is nog niet eenvoudig om uit alle informatie, al dan niet op het etiket, vast te stellen wat het meest belangrijke is voor de consument. Welke kwaliteit kan ik verwachten? Een term als Trocken zeggen iets over het gehalte restsuiker ten opzichte van de hoeveelheid zuren. Dat geeft een goede richting qua smaaksoort, maar minder indicatie van de kwaliteit. Het gros van de wijnen voldoet aan de eisen voor Qba mit Prädikat. Het soort Prädikat zegt iets over het tijdstip van oogst en het mostgehalte. Dit kan een voorspeller van kwaliteit zijn, in de zin dat de smaak bevalt, maar is in feite een technische aan- duiding voor de ‘hangtijd’. Er zijn meer factoren die de kwaliteit van de druif en daarmee het potentieel van de wijn bepalen, zoals zuurgraad en fysiologische rijpheid. Het vervelende voor de wijnboer is dat de zuurgraad aan het einde van de oogst naar beneden kan gaan. Zuren zijn nodig om de wijn interessant te houden, anders wordt zij vlak. Fysiologische rijpheid zegt iets over de aantrekkelijkheid van het fruit om te eten. Het is te vergelijken met rijpheid van bijvoorbeeld aardbeien of bramen; die eten we pas als ze rijp zijn, dat zie je aan de kleur, voel je aan de elasticiteit van de schil en proef je aan de rijpheid van de schil en de pitjes. Het is meer dan suiker en zuren en vooral van belang voor rode wijnen, omdat zij langer met de schil, pitjes en steeltjes in aanraking blijven tijdens het persen. Hangtijd kan dus ook tegen werken, als de zuren verdwenen zijn of als de druiven overrijp worden en gevoelig worden voor schimmel en rot. Wat is dan wel een kwaliteitsaanduiding? Er is slechts één wettelijk bepaalde topkwalificatie die wettelijk erkend is; Erstes Gewächs in de Rheingau. Hoewel nog geen keiharde garantie voor kwaliteit zijn deze wijnen vaak wijnen die tot de top be- horen. Criteria: herkomst beperkt tot geklasseerde wijngaarden druivenrassen: Riesling en Spätburgunder maximum opbrengst 50 hl/ha wijnen moeten volgens traditionele methoden worden geproduceerd wijngaarden, kelders en wijnen zijn onderworpen aan aanvullende strenge inspecties minimum mostgewicht moet gelijk zijn aan dat voor Spätlese selectieve pluk met de hand verplichte rijping voor verkoop Particuliere initiatieven Vooral vanwege het uitblijven van een wettelijk kwaliteitsregeling zijn serieuze Duitse wijnmakers zichzelf gaan verenigen. Steeds meer individuele wijnmakers, zoals Meyer Näkel in de Ahr, gooiden, vaak tegen de heersende mening in, het roer radicaal om. Dit leverde wijnen van hogere kwaliteit op. Om de verbeterde kwaliteit te onderstrepen verenigden de wijnmakers zich. Hierdoor kon men zich beter presenteren, vooral in het buitenland. De belangrijkste kwaliteitswijnvereniging is de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter), die overigens al is opgericht in 1910. Op dit moment telt de VDP rond de 200 leden (minder dan 1% van alle wijnboeren), die gerekend worden tot de beste wijnhuizen van heel Duitsland. De VDP kent een kwaliteitspiramide van oplopende kwaliteit. Voor de hoogste waardering Großes Gewächs (te vergelijken met Grand Cru) moeten de wijnen jaarlijks gekeurd en geproefd worden. Het kan voorkomen dat een bepaalde wijn het ene jaar wel en het andere jaar geen kwalificatie Großes Gewächs krijgt. De kwaliteitspiramide van VDP ziet er sinds 2012 als volgt uit: Große Lage: wijngaard van de allerhoogste kwaliteit waarvan de kenmerken (o.a. terroir) en/of specifieke eisen (o.a. opbrengst max. 50 hl/ha) zijn vastgelegd. De beste wijnen van een Große Lage worden Große Gewächse genoemd en zijn per definitie droge wijnen. Erste Lage: zeer goede wijngaarden waarvan de naam op het etiket vermeld wordt. De eisen die aan deze wijngaarden worden gesteld zijn iets minder streng dan die van een Grosse Lage. Ortswein: wijn met alleen de vermelding van de gemeente, zonder vermelding van wijn- gaardnamen. Gutswein: wijn van basiskwaliteit zonder vermelding van wijngaard of gemeente, maar alleen de naam van de producent. De classificatie van VDP heeft alleen een privaatrechtelijke status en kan zodoende alleen door de leden van de VDP gebruikt worden. klik hier  voor de site van de VDP