Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
Wijnbouw in Duitsland Ondanks de noordelijke ligging is Duitsland is naar grootte de vierde van wijn- producerende landen in Europa. Waar dit land voorheen bekend stond om haar goedkope en vooral zoete wijnen, heeft de Duitse wijnboer zichzelf als het ware opnieuw uitgevonden. Steeds meer bedrijven zijn zich gaan toeleggen op de productie van kwaliteitswijn. Duitsland kent 13 wijnbouwgebieden. Deze liggen voornamelijk in het zuidwesten en westen van Duitsland. Duitse wijnbouwers proberen een harmonie te vinden tussen zuur en zoet in hun wijnen. Door de tamelijk noordelijke ligging, rijpen de druiven traag en wordt er dikwijls laat geoogst. De wijnstokken in Duitsland zijn door de Romeinen naar het Moezel- en Rijndal gebracht. Na de val van het Romeinse Rijk hielden voornamelijk kloosters zich bezig met de wijnbouw. In de middeleeuwen was de Duitse wijnbouw op haar hoogtepunt met 300.000 ha. Dat is drie keer zoveel als wat er tegenwoordig staat. Vanaf de 16e eeuw ging het bergafwaarts met de Duitse wijnbouw. De Kleine IJstijd en oorlogen waren hier debet aan. Veel producenten stapten over op bier, wat vooral na 1900 enorm in opkomst kwam. De herstelschulden, die Duitsland moest betalen na de Eerste Wereldoorlog, veroorzaakten een nieuw dieptepunt. Alleen de producenten van spotgoedkope wijn konden net de kop boven water houden. Zo ontwikkelde Duitsland zich tot een wijnland dat door de serieuze wijnliefhebber gemeden werd. De kentering kwam vanaf midden jaren ’70 vorige eeuw. Vanaf toen zijn steeds meer individuele wijnmakers zich gaan bezighouden met kwaliteit. Dit heeft geleid tot een proces waarbij vrijwel iedereen de weg omhoog heeft gevonden, waardoor ook in de onderste regionen van het prijssegment interessante wijnen te vinden zijn. Duitsland is één van de meest noordelijk gelegen wijnbouwlanden. De wijngaarden van het land, zijn vaak aangelegd op steile berg- hellingen langs de rivieren. In de Ahr en de Moezel soms met een hellingsgraad van 70°. De reden hiervoor is dat optimaal geprofiteerd kan worden van de zon en dat de veelal stenige ondergrond de warmte goed kan vasthouden. De totale oppervlakte wijngaarden is 102.196 hectare (2012). De jaarproductie is ongeveer 9,3 miljoen hectoliter wijn (2012). Daarmee ligt het gemiddelde rendement zeer hoog, ongeveer 100 hectoliter per hectare, maar dit varieert enorm. Op de steile hellingen wordt dit niet gehaald. Van de jaarproductie wordt gemiddeld nog geen kwart geëxporteerd.
Eltville in Rheingau                                                                                                                  
Rotwein wandernroute in de Ahr 
Bingen waar de Nahe uitmondt in de Rijn
Duitsland wijnland