Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
Deutzerhof Kreuzberg Kriechel Meyer Näkel Salwey Schmitts Kinder Ratzenberger Scheidgen Schlösgut Diel Pfeffingen Niersteiner WG Sankt Antony Borell-Diehl Koch
Deutzerhof (Ahr) De geschiedenis van dit weingut gaat terug tot 1574, toen Caspar Cossmann en zijn vrouw Catharina op deze plek begonnen met het maken van wijn. Sindsdien hebben 11 generaties wijnbouwers hun sporen nagelaten op dit historische landgoed. Door de alsmaar toenemende grootte van het wijngoed werd het pand aan de Dorfstraße te klein. De familie besloot om een nieuw wijngoed te bouwen op de voormalige kloostergronden van de ‘Deutzerwiese’. Vanwege het feit dat de naam Cossman niet doorgegeven was werd besloten om het wijngoed om te dopen tot Deutzerhof. Vanaf die tijd werd geëxperimenteerd met nieuwe manieren van wijn maken, waarbij de Bourgogne, vanwege de overeenkomsten in klimaat, terroir en druivenrassen, als voor- naamste inspiratiebron diende. Dit leidde tot een focus op droge rode wijnen van hoge kwaliteit. Deze kwaliteit wordt bereikt door de karakteristieken van het wijn- goed goed te gebruiken. De steile hellingen en de stenige onder- grond zorgen voor veel zonnewarmte. In het voorjaar wordt tot de helft van de vruchten weggeknipt en de kelder mag tot een van de meest geavanceerde van Duitsland gerekend worden. Door al deze focus op kwaliteit behoort Deutzerhof inmiddels tot de groep van 100 beste wijngoederen uit Duitsland. Naast de voor de Ahr zo typische Spätburgunder maakt dit wijnhuis ook hele behoorlijke Rieslings. Vooral de Sekt op basis van Riesling is subliem. Zij wordt gewaardeerd door de frisse smaak en de milde zuren; ook door mensen die zeggen niet van Champagne te houden. Het wijngoed telt inmiddels 9 ha, maar produceert slechts 60.000 flessen per jaar.
Wit Gutsriesling Trocken 2011 € 11,50 De goed rijpe druiven komen van de steile leistenen terrassen Mayschosser Kessels. Na de persing wordt de wijn opgevoed in moderne gistingstanks. Tot botteling in het voorjaar rust de wijn in stalen tanks. Door zijn subtiele fruittonen, met een hint van limoen en rijpe perzik en een aangename zuurgraad onderscheidt deze Riesling zich. Is heerlijk om zo te drinken maar is ook een perfecte begeleider bij de maaltijden, bijvoorbeeld antipasta of verse salades. Past ook bij vis gestoomd in Riesling of gebakken vis. Door het lichte zuurtje kan deze wijn ook de meeste sauzen gemakkelijk aan. Houdbaar tot 2015 Catharina C. 2011 € 17,50 Alleen het beste van wat de wijngaard te bieden heeft, is goed genoeg voor de Riesling ‘CATHARINA C.’ De goed gerijpte druiven komen van de steile leistenen terrassen van 50 jaar oude wijnstokken in de  ‘Altenahrer Eck’ en de ‘Mayschosser Mönchberg.’ De druiven worden met de hand geplukt en streng geselecteerd. De wijn rust in roestvrijstalen tanks. Kenmerkend voor deze wijn is het sterke, complexe, prachtige boeket met ongelooflijke overvloed aan fruit, zoals subtiele hints van perzik, een vleugje sinaasappel, ananas en mango. In de mond een breed smaakpallet van perzik en abrikoos en een aangename zuurgraad. Doet het goed als begeleider van vis met lichte sauzen, lichte bereidingen van kip, kalkoen en konijn of een salade met zalm. Houdbaar tot 2016 Gutsriesling Halb Trocken 2011 € 11,50 De goed doorgerijpte druiven voor deze Riesling komen van de steile leistenen terrassen van de Mayschosser Kessles. Bij het bereiken van het gewenste gehalte aan suiker, wordt de fermentatie gestopt. Tot botteling in het voorjaar rust de wijn in stalen tanks. De combinatie van milde zuren en restsuiker maakt de wijn tot een aangenaam aperitief. Zij past bij frisse salades, met lichte blauwschimmelkaas of feta en vers fruit, zoals peren of frambozen. De wijn wordt ook van harte aan- bevolen bij een breed scala van Oosterse gerechten, zoals een Chinese rijsttafel, Japanse sushi of kip met curry. Houdbaar tot 2016 Rood Légere Cuvée 2011 € 11,50 Deze blend van verschillende druiven maakt deze wijn aangenaam veelzijdig. De Spätburgunder uit Mayschosser Kessels geeft aroma’s van framboos en peperige accenten. De Portugieser maakt de wijn aangenaam met rood fruit, terwijl de Dornfelder de wijn body geeft door haar kracht en zachte tannines. De druiven worden al tijdens het persen samengevoegd, waardoor ze een harmonieuze eenheid vormen. De wijn wordt opgevoed in roestvrijstalen tanks en enkele maanden in grote eiken vaten. Het is een wijn die zo gedronken kan worden, maar ook past bij een kaas, geroosterd vlees, biefstuk en wild. Houdbaar tot 2016 Cossmann-Hehle 2012 € 12,50 Wat de Riesling in kwalitatief opzicht voor witte wijnen betekent, belichaamt de Spätburgunder of Pinot Noir onder de rode: dit zijn wijnen waarvoor de lat hoog ligt. Vaak komt dit ook tot uitdrukking in de prijzen. Deze Cossmann Hehle is gemaakt om een ongecompliceerde instapwijn met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding te creëren voor Deutzerhof. De druiven voor deze Spätburgunder komen voornamelijk uit de vulkanische bodem van de Deutzerhof wijngaarden in de lagere Ahr en Mayschosser Kessels. De wijn wordt gerijpt in grote oude eiken vaten. In de wijn ontwaart men frambozen en aardbeien met een hint van donker fruit. Een licht pepertje in de afdronk complementeert het mondgevoel. Het is een uitstekende eetwijn die goed past bij kaas, rood vlees of wild. De wijn komt op dronk, maar kan gerust nog een jaartje liggen. Houdbaar tot 2018 Balthasar C. 2012 € 17,50  De druiven voor deze Spätburgunder zijn voornamelijk afkomstig van de betere plekken uit de vulkanische bodem van de Deutzerhof-lagen in de lagere Ahr en Mayschosser Kessels. Hier kan hij langzaam rijpen in de laatste ont- wikkelingsfase en zijn geur en smaak behouden. Na de gisting in roestvrij stalen tanks zijn de wijnen gerijpt in grote oude eiken vaten en gebruikte in ‘barriques’. Nieuwe houten vaten worden niet gebruikt, omdat zij teveel houtsmaak afgeven die niet past bij het fruitige karakter van deze wijn. Het gehemelte wordt geprikkeld door de aangename tan- nines en ‘vlezig’ rood fruit. Typisch is de rokerige geur. Lekker om zo een glas van te drinken en te genieten, maar ook aan tafel is deze wijn op haar plek. Lekker bij rood vlees met stevige, niet te zoete, sauzen of wild. Houdbaar tot 2018 Sekt Riesling sekt € 17,50 De druiven voor deze bijzondere mousserende wijn zijn afkomstig uit het Mayschosser Kessels. Het sap wordt onder lage temperatuur geperst, omdat de natuurlijke gisten dan langzamer werken. Dit vormt een fruitige basiswijn. Na de eerste gisting, wordt in de lente aan de jonge wijn suiker en gist toegevoegd voordat de flessen afgevuld worden. In de fles komt de tweede gisting op gang (methode traditionel). Na een opslagperiode van tenminste 12 maanden, wordt de mousserende wijn gescheiden van de gist. Door de lange tijd op de gist ontstaat een zeer  fijne parelmoer champagne-achtige wijn. Door de milde zuren en aangename karakter is het een echte allemansvriend. Deze sekt is niet alleen een mooi welkomsdrankje of aperitief, het kan ook geserveerd worden met salades, anti-pasta, lichte visgerechten of schaal- en schelpdieren. Houdbaar tot 2015
Deutzerhof