Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
Deutzerhof Kreuzberg Kriechel Meyer Näkel Salwey Schmitts Kinder Ratzenberger Scheidgen Schlösgut Diel Pfeffingen Niersteiner WG Sankt Antony Borell-Diehl Koch
Borell-Diehl (Pfalz) Borell-Diehl is een echt familiebedrijf, waar drie generaties nog actief zijn. Thomas Dielh, de huidige eigenaar is de drijvende kracht achter de recente kwaliteitsverbeteringen, die zo substantieel zijn dat de Gault&Milau (de wijngids van Duitsland) zich afvroeg wat voor pillen er eigenlijk in Hainfeld geslikt werden. Een dergelijke aanbeveling wilden wij natuurlijk nader onderzoeken en inderdaad, ook wij waren onder de indruk. De kracht van dit bedrijf ligt in de droge wijnen op basis van de Burgunders (Pinot). Vooral hun beste wijngaarden met oude druivenstokken leveren wijnen op die van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn, zoals de Grau- burgunder en Weiß-burgunder Spätlese alte Reben, werkelijk voortreffelijk en binnen mum van tijd uitverkocht. Verder voert het wijngoed een Merlot in Bordeaux-stijl die naar onze mening, was zij in de Saint-Emilion gemaakt, minstens het dubbele zou moeten kosten.
Wit Spätburgunder Blanc de Noir 2013   € 7,75 Liefhebbers van Champagne weten dat deze blauwe druif kan ook witte wijnen leveren, als zij tijdens de persing maar heel kort in contact blijft met de schillen. Blanc de Noir is in Duitsland een begrip en kan hele frisse, fruitige wijnen opleveren. De geur en smaak zijn lekker fruitig  met tonen van citrus en een hint van amandel. Het fruit en de frisse zuurtjes geven een verkwikkende smaak. Past bij met stevige smaken, zoals stevige vis, asperges met Hollandaisesaus maar ook om lekker zo te drinken. Houdbaar tot  2016 Grauburgunder Kabinett 2013  € 7,75 Een mooie Gauburgunder met veel exotisch fruit, heel geconcentreerd. Gele pruimen, groene appels, meloen, rijpe mango en walnoten zijn zo wat smaken die u kunt ontdekken in deze rijke wijn. Het zuurtje maakt de wijn geschikt voor stevige gerechten. Gaat goed samen met gerechte met stevige sauzen, zoals Hollandaisesaus of sauzen met citroensap. Erg lekker bij vis. Het is een wijn om bij te eten. Houdbaar tot 2016. Weißburgunder Spätlese Alte Reben Trocken 2012  € 11,50 (uitverkocht) De Pinot Blanc staat bekend om zijn beschaafde aroma´s die met veel gerechten combineert. Deze Weißburgunder heeft echter een enorme kracht gecombineerd met een enorme subtiliteit. Men proeft appel, peer en meloen en de wijn heeft iets romigs. Vooral de kracht maakt de wijn opmerkelijk. De wijn is een paar maanden opgevoed op houten vaten, zonder dat het hout overheerst. Past bij vis, schaal- en schelpdieren, zoals mosselen en kreeft, kalfsvlees en gevogelte. Houdbaar tot 2018 Grauburgunder Spätlese Trocken 2012  € 10,50 In Duitsland maakt men de Grauburgunder (Pinot Gris) wat frisser en minder likeurachtig. Hierdoor is de wijn veel breder inzetbaar, zowel bij het diner als op het terras. Deze Spätlese is een fantastische wijn, met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Duidelijke, nootachtige neus, amandelen en pistache, boter peer en meloen. Mooi uitgebalanceerd, heeft iets rokerigs en iets kruidigs in de mond. Heerlijk bij asperges, alle bereidingen van vis, licht vederwild, maar misstaat ook niet bij niet te zoete Oosterse gerechten, zoals rijsttafel of mihoen. Is al goed op dronk en houdbaar tot  2017. Grauburgunder Spätlese Alte Reben Trocken 2012  € 11,50 (uitverkocht) Dit is een van de wijnen waardoor de Gault&Milau bijna letterlijk ontplofte. Deze Grauburgunder heeft een krachtige structuur en een enorme body. Aan de andere kant is zij subtiel en zacht. Heel complex. De druiven afkomstig van ruim 35 jaar oude stokken zijn extra lang uitgerijpt. Dit kan alleen als de omstandigheden in de wijngaard dit toelaten. Daarna is de wijn kort opgevoed op grote eiken vaten. Het resultaat is verbluffend. Deze wijn was favoriet bij vele proevers tijdens het aspergeseizoen. Deze wijn is gemaakt om bij te eten, dan komt de complexiteit het beste tot haar recht. Kan eigenlijk met alle bereidingen van asperges, veel sauzen, vis, filetto tonnato, gevogelte, maar kan ook goed bij lamsbout. Houdbaar tot  2018 Rood Dornfelder, QbA, Trocken 2012  € 6.50 Mooie Dornfelder met de smaak van zwarte kers, heeft iets vlezigs, met een medium body. Fijne instapwijn voor iedere dag. De tannines worden nog wat zachter als u de wijn een jaartje laat liggen. Bij allerlei vleesgerechten, pasta’s, maar ook bij de barbecue heerlijk om te drinken. Is op dronk, houdbaar tot 2018 Schwarzriesling Qba Trocken € 7,75 De Schwarzriesling (Pinot Meunier) biedt een interessant alternatief voor Spätburgunder.. Hoewel de naam verwantschap met de Riesling doet vermoeden is niets minder waar, de druif is familie van de burgunders. Robijnrode kleur, mooie zachte structuur, verleiderlijke neus en smaakt naar kersen en bramen. De wijn komt het beste tot haar recht als zij licht gekoeld is (16–18 graden)De wijn is een allround inzetbare wijn, heerlijk bij de barbecue, varkensvlees, lam, romige kazen of om zo te drinken. Op dronk en houdbaar tot 2016 Merlot Rotwein Trocken 2011 € 11,00 Heerlijk rijp rood en zwart fruit, zoals zwarte bessen, pruimen, kersen en vlierbessen, met een hint van tabak en zwarte thee. Hele lichte vanille, fantastische zuurgraad en elegante zachte tannines geven deze wijn een aantrekkelijke finish. Goed te vergelijken met een mooi Saint-Emilion. Bij rood vlees zoals biefstuk of wild, pasta’s, kazen of om zo van te genieten. Is nu goed op dronk, houdbaar tot 2020
Borell-Diehl