Home Filosofie Duitsland wijnland Wijnstreken De wijnen Wetenswaardigheden Wijn-Spijs Proeverijen Contact
Importeur van Duitse kwaliteitswijnen
Wijnhuis Anneville 2015
De Aziatische keuken en wijn Tijdens een proeverij kreeg ik de vraag: Is er wijn die past bij de Aziatische keuken? Het korte antwoord is jazeker. Echter vanwege de grote diversiteit in smaken en de pittige kruiden is het noodzakelijk om wijn te serveren die een breed smakenpallet aan kan én verkoelt. Dit betekent rijke witte wijn of een rode wijn die het gerecht ondersteunt. Een belangrijke voorwaarde voor deze veelzijdige wijn is het goed kunnen spelen met zoet en zuur in de wijn, waardoor alle smaken goed tot hun recht komen. Dat is nu juist iets wat waar Duitse wijnen in excelleren. In de Trouw stond van de zomer een goed artikel over Jeannie Cho Lee, een Koreaanse die zich heeft gespecialiseerd in Aziatisch eten en wijn. Zij heeft een voorliefde voor Duitse wijnen, vanwege de goede match met veel Aziatische gerechten. Ze onderkent vijf basissmaken met bijbehorend advies. Zoals te zien in haar tips is met een Riesling met een beetje restzoet en een Grauburgunder het hele smaakpallet van de Aziatische keuken te tackelen. Jeannie Cho Lee’s Duitse wijntips voor de vijf Aziatische basissmaken: Zoet (gedroogd fruit, kokosmelk) accentueert zuur in de wijn. Dus: neem een wijn die zelf een tikje zoet heeft. Voorbeeld: kabinett of spätlese Riesling, Grauburgunder (pinot gris). Zuur (tamarinde, limoen) kan een wijn overheersen. Dus: kies een wijn die qua zuur tegenwicht biedt, zoals een fruitig frisse witte, of een lichte frisse rode. Voorbeeld: mousserende Sekt, spätlese Riesling, jonge Spätburgunder (pinot noir). Zout (soyasaus, oestersaus, garnalenpasta) benadrukt tannines in wijn. Dus: een fruitige ronde wijn met zachte tannines. Voorbeeld: fruitige Spätburgunder, Portugieser, Weissburgunder (pinot blanc) of Grauburgunder. Bitter (ginkonoten, bittere pompoen, ginseng) haalt tannines in rode wijn en hartige tonen in wit naar boven. Dus: combineer met een volle witte of rode wijn. Voorbeeld: Grauburgunder, spätlese Riesling, gerijpte Spätburgunder, Dornfelder. Umami (zeewier, paddestoelen, miso) accentueert de grondtonen, bitters en hartige elementen in wijn. Dus: aangezien umami hartig en delicaat tegelijk is, past er een subtiele wijn bij, met zachte tannines en bescheiden fruit. Voorbeeld: Silvaner, een oudere spätlese Riesling of Spätburgunder. Klik hier voor het volledige artikel. Wijntips van Wijnhuis Anneville Wij adviseren een aantal wijnen voor de Aziatische keuken. Zie voor de volledige beschrijving de pagina van het betreffende wijngoed. Voordelige keus! Westhofen Riesling Kabinett Halbtrocken € 8,25 Mooie halfdroge Riesling met een licht zoetje in de afdronk. Mooie fruitsmaken, peer, meloen en citrus met een mooie zoetheid die niet overheersend is, waardoor de wijn levendig en spannend blijft. Genieten! Ratzenberger Bacharacher Riesling Feinherb € 11,00 Klassieke semi-droge Riesling met en goede zoet-zuur balans, biedt boeiende, aroma's van gedroogde vruchten, harmonieuze kruiden en zoete specerijen op de achtergrond ondersteund door een romige textuur van geel fruit. Ratzenberger Bacharacher Posten Riesling Spätlese Halbtrocken € 14,00 Intense neus met minerale tonen, rozen, rijpe appels, sinaasappelen, leisteen en sterke kruiden. Verse, lichtgewicht aanpak. Intense, frisse fruitige pikante smaak met een licht tinteltje. Mooie zuurgraad die speelt met een aangename zoetheid. Pfeffingen Ungsteiner Herrenberg Scheurebe Spätlese € 14,75 Het aroma van deze Spätlese geurt heerlijk naar exotisch fruit, rozenblad en mint. De elegante smaak is vooral te danken aan de uitmuntende wijze van wijnmaken en onberispelijke verzorging van de wijngaard. Rood! Kreuzberg Jraaduss! € 8,75 Mooi rood fruit, met aangename tannines en een goede zuurbalans. Geen krachtpatser maar de perfecte all round wijn.